Agenda voor Raad voor Maatschappelijk Welzijn Lanaken , zitting van 31 maart 2025, 18:00
Datum publicatie: 21 maart 2025
-
1. Notulen OCMW-raad dd. 24 februari 2025
geplandVoorstel tot goedkeuring van de notulen OCMW-raad dd. 24 februari 2025.
trueInhoud niet publiek
-
2. Samenstelling deontologische commissie voor mandatarissen - 2025-2030
geplandVoor de legislatuur 2025-2030 dient de deontologische commissie voor mandatarissen opnieuw te worden samengesteld.
trueInhoud niet publiek
-
3. Aanstelling lid BCSD voor de LAC elektriciteit, gas en water
geplandDe LAC (Lokale Adviescommissie) in elke stad of gemeente heeft als belangrijkste doel het voorkomen van afsluitingen van energie en water bij kwetsbare consumenten. Door samen te werken met verschillende instanties, zoekt de LAC naar oplossingen om de energietoevoer en watertoevoer te waarborgen en betalingsproblemen aan te pakken.De LAC is een externe vergadering waarbij de volgende personen aanwezig zijn: Het OCMW:LAC-voorzitter (hoofdmaatschappelijk werker/diensthoofd sociale dienst OCMW) of een afgevaardigde die het voorzitterschap van de commissie waarneemtEen lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst van het OCMWDe klant (cliënt) en/of vertegenwoordiger van de klant (bijvoorbeeld bewindvoerder, raadsman, vertrouwenspersoon, …) *Een dossierbeheerder (invorderingen) van Fluvius of De Watergroep Een vertegenwoordiger van de erkende instelling voor schuldbemiddeling, als de huishoudelijke klant gebruik maakt van een dergelijke instelling De samenkomst gebeurt op vraag van Fluvius of De Watergroep De LAC-werking is er om een oplossing te vinden die de schuldopbouw stopt en schuldafbouw mogelijk maakt Het doel is om in consensus tot een oplossing te komen om afsluiting van de energietoevoer of watertoevoer te vermijden
trueInhoud niet publiek
-
4. Visum financieel directeur - vaststelling voorwaarden visumplicht.
geplandOp advies van de financieel directeur wordt voorgesteld om de voorwaarden waaronder hij de controle uitoefent in het kader van visum aan te passen. De visumverplichting kan in het algemeen gezien worden als één van de controlemiddelen binnen het ruimere kader van organisatiebeheersing om ervoor te zorgen dat verbintenissen op een correcte manier tot stand komen.Via het besluit dagelijks bestuur van 24 februari 2025 zijn het College van Burgemeester en Schepenen en het Vast Bureau bevoegd voor ‘Alle uitgaven waarvoor kredieten op het investeringsbudget zijn ingeschreven en waarvan de geraamde waarde lager is dan het drempelbedrag voor overheidsopdrachten van beperkte waarde conform art. 92 van de Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten’. Dit bedrag is vandaag 30.000 euro excl. BTW. Om geen veelheid aan verschillende procedures te krijgen in de organisatie en om focus te kunnen leggen op de ‘grotere’ dossiers, wordt voorgesteld om het drempelbedrag vanaf wanneer de visumverplichting geldt, net zoals in het besluit dagelijks bestuur, op te trekken van 20.000 euro excl. BTW naar 30.000 euro excl. BTW, voor zowel investeringen als exploitatie. Naast deze versoepeling binnen de categorie overheidsopdrachten wenst de financieel directeur binnen de categorie toegestane werkingssubsidies een verruiming van de visumplicht door te voeren binnen het grotere kader van organisatiebeheersing. Het voorstel is om ook de nominatieve werkingssubsidies aan een visum te onderwerpen, opdat deze subsidies bijvoorbeeld explicieter getoetst kunnen worden aan de principes uit de thema-audit ‘gemeentelijke premies, subsidies en toelagen’ van Audit Vlaanderen.
trueInhoud niet publiek