Type document
Uittreksel document
Openbare behandeling van agendapunt
MOB - Reglement zorgparkeren (gepland)
Aanwezigen bij agendapunt
Aanwezige leden
- Tony Castermans (Gemeenteraadslid)
- Brecht Geurts (Gemeenteraadslid)
- Denis Geurts (Gemeenteraadslid)
- Christel Gorissen (Gemeenteraadslid)
- Jean-Pierre Hermans (Gemeenteraadslid)
- Vera Jans (Gemeenteraadslid)
- Anita Jeurissen (Gemeenteraadslid)
- Leo Joosten (Gemeenteraadslid)
- Marino Keulen (Gemeenteraadslid)
- Sarah Loubele (Gemeenteraadslid)
- Jolein Martens (Gemeenteraadslid)
- Rudi Mechels (Gemeenteraadslid)
- Jeroen Moors (Gemeenteraadslid)
- Jasmine Neven (Gemeenteraadslid)
- Bert Paulissen (Gemeenteraadslid)
- Astrid Puts (Gemeenteraadslid)
- Alice Roemans (Gemeenteraadslid)
- Viviane Schellingen (Gemeenteraadslid)
- Michel Stevens (Gemeenteraadslid)
- Freddy Stouten (Gemeenteraadslid)
- Willy Stöcker (Gemeenteraadslid)
- Dominique Terwingen (Gemeenteraadslid)
- Piet Van Berkel (Gemeenteraadslid)
- Noëlla Vanaubel (Gemeenteraadslid)
- Peter Verheyen (Gemeenteraadslid)
- Raf Withofs (Gemeenteraadslid)
Afwezige leden
- Boris Mechels (Gemeenteraadslid)
- Pierre Nelissen (Gemeenteraadslid)
- Dirk Opsteyn (Gemeenteraadslid)
Stemmingen bij agendapunt
De leden van de raad stemmen openbaar
Het voorstel van besluit
Aanwezigen tijdens de stemming
- Tony Castermans
- Brecht Geurts
- Denis Geurts
- Christel Gorissen
- Jean-Pierre Hermans
- Vera Jans
- Anita Jeurissen
- Leo Joosten
- Marino Keulen
- Sarah Loubele
- Jolein Martens
- Rudi Mechels
- Jeroen Moors
- Jasmine Neven
- Bert Paulissen
- Astrid Puts
- Alice Roemans
- Viviane Schellingen
- Michel Stevens
- Willy Stöcker
- Freddy Stouten
- Dominique Terwingen
- Piet Van Berkel
- Noëlla Vanaubel
- Peter Verheyen
- Raf Withofs
Effectieve stemmers
- Tony Castermans
- Brecht Geurts
- Denis Geurts
- Christel Gorissen
- Jean-Pierre Hermans
- Vera Jans
- Anita Jeurissen
- Leo Joosten
- Marino Keulen
- Sarah Loubele
- Jolein Martens
- Rudi Mechels
- Jeroen Moors
- Jasmine Neven
- Bert Paulissen
- Astrid Puts
- Alice Roemans
- Viviane Schellingen
- Michel Stevens
- Willy Stöcker
- Freddy Stouten
- Dominique Terwingen
- Piet Van Berkel
- Noëlla Vanaubel
- Peter Verheyen
- Raf Withofs
Goedgekeurd met algemeen akkoord (26)., met eenparigheid van stemmen
Openbare titel besluit:
MOB - Reglement zorgparkeren
Korte openbare beschrijving:
Dit reglement omvat de regeling omtrent het zorgparkeren in Lanaken
De gemeenteraad,
Bevoegdheid
Het decreet over het lokaal bestuur, Artikel 40.
Het decreet over het lokaal bestuur, Artikel 41.
Het begrip dagelijks bestuur zoals vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
Juridische context
Het decreet over het lokaal bestuur, Artikel 40..
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
Feitelijke context en argumentatie
Dokters, verplegers en andere zorgverstrekkers vinden niet altijd een parkeerplaats dichtbij de woning van hun patiënt en verliezen daardoor veel tijd. Zorgparking biedt een oplossing voor dat probleem.
Zorgparking heeft tot doel om de ruimte voor een inrij, bijvoorbeeld voor een oprit of garage, ter beschikking te stellen aan zorgverstrekkers. Tijdens huisbezoeken kunnen zorgverstrekkers hier gratis parkeren op de tijdstippen die de aanbieder aangeeft. Zorgverstrekkers kunnen zowel op straat als op privaat domein parkeren voor de inrij. Hierdoor vinden zorgverstrekkers sneller een parkeerplaats. Dit levert hen per patiënt wel 5 tot 10 minuten tijdswinst op.
Deelnemen aan het project kan door het invullen van het webformulier op de voorziene webpagina van de gemeente Lanaken. Om de deelname te kunnen bevestigen moeten aanbieders en zorgverstrekkers zich voorafgaand akkoord verklaren met het gebruiksreglement.
Om te komen tot duidelijke afspraken is een gebruiksreglement opgesteld waar zowel de zorgverstrekkers als de aanbieders van een zorgparking zich akkoord mee moeten verklaren vooraleer ze kunnen deelnemen aan het project. Indien aanbieder of zorgverstrekker zich niet houdt aan deze afspraken kunnen ze worden uitgesloten uit het project. Verder wordt ook de rol van de gemeente Lanaken verduidelijkt.
Een gelijkaardig reglement is reeds opgesteld door een ruim aantal gemeenten binnen Vlaanderen zoals Maldegem, Lier, Lennik, Dilbeek, Geel, Sint-Truiden, Kappellen, Hasselt, Beveren, Grimbergen, Bornem, Blankenberge, Moorslede, Kortenberg, Aarschot, Londerzeel, Beringen, Zoersel, Wommelgem, Boom, Willebroek, Meise, Turnhout, Kortessem, Scherpenheuvel-Zichem, Nijlen, Wijnegem, Zulte, Mechelen, Oudenburg, Stabroek, Kortemark, Tongeren, Boechout, Gent...
Positief advies van het Forum Vrije Tijd
Positief advies van de juridische dienst gemeente Lanaken
Beslissing
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het gebruiksreglement Zorgparking goed.
Zorgparking Lanaken - Gebruiksreglement Artikel 1: Definities Inrij: De parkeerplaats voor een garagepoort of oprit al dan niet op de openbare weg en gelegen op het grondgebied van de gemeente. De aanbieder: De persoon die het rechtmatig en exclusief gebruiksrecht uitoefent op een garage of oprit (vb. de huurder, de eigenaar, vruchtgebruiker, ...) en die toestemming geeft aan zorgverstrekkers om hun voertuig op de toegelaten parkeertijden gratis te parkeren op de inrij tijdens de duur van het huisbezoek. De Zorgparking-sticker & -bord: Een bord en sticker die kosteloos bij de gemeente Lanaken door een aanbieder aangevraagd kunnen worden met als doel om deze samen met de toegelaten parkeertijden aan te brengen op zijn/haar garagepoort waardoor de inrij op die momenten als parkeerplaats ter beschikking gesteld wordt aan gebruikers. De toegelaten parkeertijden: Een aanduiding van de tijden waarop de aanbieder aan de gebruikers toestemming geeft om op de inrij te parkeren bij het uitvoeren van een huisbezoek in de buurt. De aanbieder maakt hiervoor gebruik van de tijdstabel door de gemeente aangeboden en hangt deze zichtbaar aan de inrij. De gebruiker: De zorgverstrekker in het bezit van een geldige ‘parkeerkaart voor zorgverstrekkers of (para)-medici’ uitgereikt door de gemeente Lanaken. De gemeentelijke parkeerkaart voor zorgverstrekkers: Een fysieke parkeerkaart, ter beschikking gesteld door de gemeente Lanaken aan de gebruiker, die aantoont dat hij zorgverstrekker of (para)-medicus is en de toelating geeft om bij een huisbezoek op de inrij van een aanbieder op de toegelaten parkeertijden gratis te parkeren. Op deze parkeerkaart staat onder andere de naam en het mobiel nummer van de zorgverstrekker waarop hij/zij tijdens het parkeren bereikbaar is voor de aanbieder. De parkeerkaart heeft een beperkte geldigheidstermijn van 1 jaar. Website: De webpagina op de site van de gemeente Lanaken waar aanbieders en gebruikers zich dienen aan en af te melden en waar informatie over het project terug te vinden is.
Artikel 2: Instemming met het gebruiksreglement Dit gebruiksreglement is van toepassing op alle aanbieders en gebruikers van een inrij die deelnemen aan het project Zorgparking. Door zich in te schrijven via de website verklaren zowel de aanbieder als de gebruiker zich zonder enig voorbehoud akkoord met het gebruiksreglement en alle latere wijzigingen ervan, en verbinden ze zich ertoe dit na te leven. Na aanmelding via de website ontvangt de aanbieder een Zorgparking-sticker én een tijdstabel waarop ze de voor hen toegelaten parkeertijden kunnen aanduiden.
Na goedkeuring van zijn/haar aanvraag door de gemeente Lanaken ontvangt de gebruiker een parkeerkaart voor zorgverstrekkers met een geldigheidstermijn van 1 jaar waarop ze hun naam en mobiel nummer dienen in te vullen.
Artikel 3: De aanbieder
Artikel 4: De gebruiker
- Een vergoeding te betalen aan de aanbieder van een inrij; - De parkeerkaart voor zorgverstrekkers te laten gebruiken door derden.
Artikel 5. Gemeente Lanaken Dit gebruiksreglement kan met het oog op een betere werking ten allen tijde aangepast worden door de gemeente Lanaken. Informatie met betrekking tot het project Zorgparking kan steeds bekomen worden:
De persoonlijke gegevens van aanbieders en gebruikers worden niet doorgegeven aan derden en zijn niet zichtbaar op de website. De gemeente Lanaken behoudt zich wel het recht om de locaties van de zorgparkeerplaatsen en de toegelaten parkeertijden op een stratenplan weer te geven op de website. De gemeente Lanaken fungeert als contactpunt tussen aanbieder en gebruiker. De gemeente Lanaken kan echter in geen enkel geval aansprakelijk gesteld worden voor welk risico, schade- of aansprakelijkheidsgeval dan ook, naar aanleiding van het project Zorgparking en onder meer niet voor:
Artikel 6 Slotbepalingen 1. De politie is bevoegd bij eventuele conflicten over het gebruik van de inrij op openbaar domein. De politie kan in dat geval overgaan tot het vaststellen van een inbreuk en het takelen van het voertuig van de gebruiker. 2. Het wegcode blijft van kracht. De verkeersborden inzake ‘parkeren’ blijven onverminderd van toepassing. 3. Het college van burgemeester en schepenen van gemeente Lanaken kan het project ten allen tijden stopzetten. Ze behoudt zich bovendien het recht voor bij het niet naleven van één of meerdere bepalingen van het gebruiksreglement:
4. Klachten en opmerkingen kunnen steeds doorgegeven worden aan de gemeente Lanaken gebruik makend van de in artikel 5 beschreven communicatiekanalen. 5. In geval van betwisting zijn de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement van Limburg bevoegd. |