Type document
Uittreksel document
Openbare behandeling van agendapunt
B.8 RONDVRAAG (gepland)
Aanwezigen bij agendapunt
Aanwezige leden
- Arno Aerden (Gemeenteraadslid)
- Annemie Baeyaert (Gemeenteraadslid)
- Tom Bevers (Gemeenteraadslid)
- Joris Brosens (Gemeenteraadslid)
- Tuur Goormachtig (Gemeenteraadslid)
- Jokke Hennekam (Gemeenteraadslid)
- Helmut Jaspers (Gemeenteraadslid)
- Bob Konings (Gemeenteraadslid)
- Dirk Konings (Gemeenteraadslid)
- Steff Nouws (Gemeenteraadslid)
- Kevin Ooye (Gemeenteraadslid)
- Brigitte Quick (Gemeenteraadslid)
- Marc Scheepers (Gemeenteraadslid)
- Dirk Smout (Gemeenteraadslid)
- Anne Somers (Gemeenteraadslid)
- Ludo Somers (Gemeenteraadslid)
- Jan Suykerbuyk (Gemeenteraadslid)
- Brigitte Van Aert (Gemeenteraadslid)
- Gaston Van Tichelt (Gemeenteraadslid)
- Geert Vandekeybus (Gemeenteraadslid)
- Marita Verpalen (Gemeenteraadslid)
Afwezige leden
- Robin Jacobs (Gemeenteraadslid)
- Kirsten Tobback (Gemeenteraadslid)
- Guy Van den Broek (Gemeenteraadslid)
Voorzitter: Ludo Somers
Secretaris: Ivan Kockx
Vervolgens worden vragen en opmerkingen geformuleerd door :
Steff Nouws en Geert Vandekeybus
-Ongerustheid Heikantlaan
Raadslid Steff Nouws las op sociale media veel geruchten over de verkaveling Heikantlaan die goedgekeurd zou zijn, de bouwvergunning hiervoor zou gegeven zijn, de bomen zouden gekapt worden onder het goedkeurend oog van het huidige college. Hij vraagt of het college weet wat daar exact gaande is.
Antwoord:Schepen Arno Aerden antwoordt dat dit niet terug te vinden is in de verslagen van het huidige college. De vergunning werd afgeleverd in 2018 en is tot tweemaal toe bevestigd door de deputatie, in eerste instantie in april 2018, die vernietigd is door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, waarna een omwonende in beroep gegaan is, dit werd terug ingetrokken, dus de verkavelingsvergunning is definitief geworden met daarin een aantal modaliteiten zoals de aanleg van een weg, verkeersplateau in de Heikantlaan, voetpad langs de Heikantlaan en het kappen van een aantal bomen. Hij stelt dat het college op dit moment, maar ook de afgelopen jaren hier niets meer aan te zeggen had.
Raadslid Geert Vandekeybus vraagt hoe het college hiertegenover staat.
Schepen Arno Aerden antwoordt dat het standpunt van het college niet aan de orde is en irrelevant is.
Burgemeester Gaston Van Tichelt antwoordt het college in deze niet gevat wordt, de deputatie heeft de beslissing genomen. Hij zegt dat het college niet in de stoel zit om weer naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen of de Raad van State te gaan, maar dat het college goed zal nakijken en zal handhaven dat dit strikt is onder de voorwaarden die de deputatie heeft opgelegd.
Raadslid Tom Bevers vraagt of het college niet meer is tussengekomen.
Burgemeester Gaston Van Tichelt antwoordt dat men hier niets meer voor gedaan heeft.
Raadslid Tom Bevers vraagt of het college er dan niets meer aangedaan heeft na 2018.
Burgemeester Gaston Van Tichelt antwoordt dat dit niet nodig was.
Raadslid Tom Bevers stelt dat dit aantoont dat het huidige college het punt van het vorig college deelde, hij stelt dat het college zijn standpunt naar voor had kunnen brengen.
Burgemeester Gaston Van Tichelt antwoordt dat dit wel een hele kromme redenering is.
Raadslid Steff Nouws stelt dat er niks illegaal gebeurd is dus.
Schepen Arno Aerden heeft aan de diensten gevraagd om dit goed op punt te zetten.
Jokke Hennekam
-Energiecrisis
Raadslid Jokke Hennekam maakt zich zorgen over oudere mensen die niet weten dat ze zelf premie moet aanvragen. Daarom de vraag om met de vliegende ambtenaar die langsgaat bij de mensen de afbetalingsmogelijkheden te bekijken. Ze stelt dat mensen er niet aan uit kunnen, ook anderstaligen niet. Ze vraagt om dit mee op te nemen.
Antwoord:Burgemeester Gaston Van Tichelt antwoordt dat hier al over nagedacht is door de dienst welzijn om zo laagdrempelig mogelijk te werken, ook via Essen Info zal nog informatie gegeven worden.
Schepen Brigitte Van Aert antwoordt dat hier zeker nog stappen in gaan gezet worden, want het is inderdaad allemaal best moeilijk te lezen en vaak moeilijk verwoord. Het Lokaal Dienstencentrum helpt mensen ook verder en begeleiden hen naar de juiste diensten. Ze stelt dat elke vraag van bezorgdheid kan geuit worden bij de sociale dienst. Sinds kort is er ook extra hulp door CAW, die outreachend werken en elke woensdagvoormiddag aanwezig zijn op de sociale dienst. Zij bieden hulp bij het administratieve en gaan trachten dit uit te breiden met vrije inloopuren.
Raadslid Ronald Goormachtig benadrukt dat het welzijn van de mensen belangrijk is. Hij stelt dat mensen op zoek gaan naar alternatieven en terug schouwen gaan gebruiken die al lang niet gebruikt zijn en petroleumstoofjes. Men moet hier toch aandacht voor hebben want die kunnen een gevaar creëren voor zichzelf.
Schepen Brigitte Van Aert stelt dat dit klopt en dat hier nog informatie over komt in Essen Info. Ze stelt dat er voor het schoonmaken van schouwen ook een fonds is en dat dit via de sociale dienst kan aangevraagd worden.
Marc Scheepers
-Energiebesparende maatregelen
Raadslid Marc Scheepers vraagt of de inspiratielijst van Bart Somers ook wordt bekeken.
Antwoord:Burgemeester Gaston Van Tichelt antwoordt dat die voorstellen mee worden afgevinkt. Hij stelt dat het niet allemaal van toepassing is, maar dat het wel allemaal mee wordt bekeken en door de energiecel wordt afgewogen.
-Hemelwater- en droogteplan
Antwoord:Schepen Helmut Jaspers antwoordt dat de opdracht werd gegeven aan Fluvius, de timing hiervoor werd opgevraagd, men is volop bezig om dit plan op te stellen en dit zal ten gepaste tijde naar de commissie en de gemeenteraad komen en dit zal in overeenstemming zijn met die blauwdruk.
-Hittealarm op de werkvloer
Raadslid Marc Scheepers stelt dat tijdens de voorbije zomer de temperatuur verschillende dagen op liep tot flink boven de 25, soms zelfs 30 graden. Geen evidente temperaturen om in te werken. Wanneer het te warm wordt op het werk, hebben de werknemers recht op een aantal beschermende maatregelen. De regels over het werk bij hoge omgevingstemperaturen zijn vastgelegd in titel 1 betreffende de thermische omgevingsfactoren van boek V van de codex over het welzijn op het werk.
De temperatuur moet gemeten worden met een zogenaamde ‘vochtige globethermometer’. Deze thermometer houdt rekening met de luchtvochtigheid en met de stralingstemperatuur van voorwerpen in de omgeving. Wanneer een bepaalde maximumtemperatuur overschreden wordt (deze verschilt volgens de aard van het werk), moet de werkgever verplicht een aantal maatregelen nemen. Deze omvatten, onder andere, het ter beschikking stellen van verfrissende dranken, het voorzien in beschermingsmiddelen, enz.
Al deze maatregelen en de vereisten wanneer zij in werking treden, moeten worden opgenomen in een preventief beleid dat beschrijft hoe de werkgever het welzijn van de werknemers kan garanderen, onder andere bij warm weer of tijdens een hittegolf.
Vragen:
•Beschikt onze gemeente over een uitgeschreven preventief beleid inzake werken bij hoge temperaturen/tijdens een hittegolf? Indien ja, graag een (digitale) kopie hiervan. Op welke tijdstippen wordt dit beleid geëvalueerd? Wanneer gebeurde dit voor het laatst? Indien niet: waarom niet en wanneer zal zo’n beleid worden uitgewerkt?
•Beschikt onze gemeente over een (of meerdere) ‘vochtige globethermometer(s)’? Indien ja, worden deze op regelmatige tijdstippen geijkt? Wanneer gebeurde dit voor het laatst? Indien niet: waarom niet en op welke wijze wordt de temperatuur op de werkplekken dan objectief vastgesteld conform de wettelijke verplichtingen?
Antwoord:Burgemeester Gaston Van Tichelt antwoordt dat de gemeente beschikt over zo een uitgewerkt plan. Daarin staat dat de mensen van de technische dienst om 6u00 mogen beginnen, er wordt drinken en ijsjes voorzien. Boven de 30 graden is er ook meer mogelijkheid tot telewerken. Dit plan is de voorbije zomer 3 keer in werking gesteld dit na het hitte-alarm van Agentschap Zorg en Gezondheid. Hij stelt dat dit sneller is dan de globethermometer, want dit wordt al afgekondigd bij 27 graden. Hij besluit dat er geen nood is tot bijsturing of evaluatie.
Raadslid Anne Somers stelt dat raadslid Marc Scheepers altijd heel uitgebreide vragen stelt, maar dat de raadsleden enkel een aantal korte woorden over de vraag ontvangen. Ze vraagt om ook de volledige vraag te ontvangen.
Burgemeester Gaston Van Tichelt antwoordt dathet een vragenronde betreft en dat het aan de voorzitter toekomt. Hij stelt er geen probleem mee te hebben dat men de vragen goed documenteert.
Raadslid Anne Somers antwoordt dat zij niet weten waar het over gaat.
Burgemeester Gaston Van Tichelt antwoordt dat zij dat ook niet weten.
Raadslid Dirk Smout stelt dat meestal het antwoord niet duidelijk is.
Burgemeester Gaston Van Tichelt antwoordt dat het kan verkeren.
Dirk Smout
-Riolering Hondsberg
Raadslid Dirk Smout vraagt of het klopt dat daar werken gepland zijn.
Antwoord:Schepen Brigitte Quick antwoordt dat hiervoor een raming werd opgemaakt, alsook voor de zijstraat van de Oude Baan om de riolering daar in orde te brengen. Op vraag van het college werd in kaart gebracht welke zijstraatjes nog niet aangesloten zijn, dit zal op kosten van de gemeente zijn en niet op subsidiëringskosten. Er komt binnenkort een overleg met Fluvius.
Raadslid Dirk Smout vraagt of het niet beslist is om dat stuk niet mee te nemen.
Schepen Brigitte Quick antwoordt dat men dit stuk laat ramen en in kaart brengen welke nog niet zijn meegenomen.
Raadslid Dirk Smout vraagt om dit in de commissie eens in kaart te brengen om een overzicht te krijgen.
Bob Konings
-Voetpaden aan bushaltes
Raadslid Bob Konings stelt dat dit de vorige raad werd goedgekeurd en vraagt om aan bushaltes een verhoging te voorzien voor oudere of mindervalide personen. Hij stelt dat dit niet werd gedaan voor Over d’Aa, maar vraagt om dit nu mee te nemen.
Antwoord:Schepen Brigitte Quick antwoordt dat het charter toegankelijke gemeente werd ondertekend. Ze stelt dat aan haltes zoals bij het station voorrang wordt gegeven, maar dat dit bij de heraanleg kan bekeken worden. Ze stelt dat er in de Nieuwstraat geen haltes zijn, wel in de Hofstraat, maar dit is niet voor een reguliere bus, maar voor een schoolbus, waar vier gelede bussen achter elkaar moeten aankomen. Ze stelt dat het busvervoer in de gemeente wordt herbekeken.
Tom Bevers
-Fietspad Hofstraat-Stationsstraat
Raadslid Tom Bevers vraagt of hier niet relatief veel bomen voor moeten sneuvelen.
Antwoord:Schepen Arno Aerden antwoordt dat volgens de plannen in het kader van de bouwaanvraag van de school geen bomen moeten sneuvelen, maar dat dit natuurlijk nooit 100% zeker is. Hij stelt dat men dit bij aanvang van de werken zal zien, maar dat er geen kapaanvraag werd ingediend. Hij stelt dat voor de andere kant de gesprekken nog bezig zijn, maar daar staan geen bomen.
Raadslid Tom Bevers stelt dat dit zou moeten meevallen omdat de bomen aan deze kant staan.
Raadslid Jan Suykerbuyk vraagt of het een voetpad of fietspad is.
Schepen Arno Aerden antwoordt dat dit een trage verbinding betreft.
Burgemeester Gaston Van Tichelt antwoordt dat het een verbinding is van de fietsparking van de school. Hij stelt dat het een illusie is om te denken dat leerlingen met de fiets aan de hand gaan lopen.
Ronald Goormachtig
-Kruispunt Velodreef, Nolsebaan, Schelpheuvelstraat
Raadslid Ronald Goormachtig stelt dat de raad de fietsstraat aan het college heeft goedgekeurd, maar dat het fietspad vanuit het Mariaheem richting Velodreef uitkomt op geen aangenaam kruispunt om over te steken. Hij stelt dat de schoolbussen niet stoppen en dat de mensen de neiging hebben om over te steken. Als men richting Nolsebaan wil is dit kruispunt niet overzichtelijk. Hij vraagt of die situatie al eens bekeken werd en of er eventueel een plateau geplaatst kan worden zodat de fietsers veiliger kunnen oversteken. Hij merkt op dat er ook een duiker al lang stuk is.
Antwoord:Schepen Brigitte Quick antwoordt dat de duiker onmiddellijk moet hersteld worden. Ze stelt dat daar veel verkeer bij elkaar komt op het einde van de schooluren, maar dat dit de rest van de dag goed meevalt. Ze stelt dat dit het ideaal concept is voor een mobiliteitsstudie. Ze stelt dat de vraag al gesteld is aan een bureau om deze situatie te bekijken. Het is een moeilijke situatie, het moet een stuk breder en overzichtelijker, er moet een deskundige zich over buigen.
Raadslid Ronald Goormachtig vraagt of er gewerkt kan worden met twee remmende stukken op het plateau.
Raadslid Jokke Hennekam stelt dat dit kruispunt al twee keer hertekend is.
Schepen Brigitte Quick antwoordt dat dit inderdaad klopt en dat het nog niet optimaal is, dus er wordt best door een studiebureau naar gekeken.