Nieuwe pagina: bestuurseenheid.zittingen.zitting.uittreksels.detail.index

Vlaanderen

publicatie.gelinkt-notuleren.vlaanderen.be Naar de hoofdinhoud

Uittreksel van Gemeenteraad Essen , zitting van 21 december 2021, 19:29

Datum publicatie: 3 januari 2022

Openbare behandeling van agendapunt

B.9A Dreiging huisartsentekort in Essen. (gepland)

Aanwezigen bij agendapunt

Aanwezige leden

  • Arno Aerden ( Gemeenteraadslid )
  • Annemie Baeyaert ( Gemeenteraadslid )
  • Tom Bevers ( Gemeenteraadslid )
  • Joris Brosens ( Gemeenteraadslid )
  • Tuur Goormachtig ( Gemeenteraadslid )
  • Jokke Hennekam ( Gemeenteraadslid )
  • Robin Jacobs ( Gemeenteraadslid )
  • Helmut Jaspers ( Gemeenteraadslid )
  • Bob Konings ( Gemeenteraadslid )
  • Dirk Konings ( Gemeenteraadslid )
  • Steff Nouws ( Gemeenteraadslid )
  • Kevin Ooye ( Gemeenteraadslid )
  • Brigitte Quick ( Gemeenteraadslid )
  • Marc Scheepers ( Gemeenteraadslid )
  • Dirk Smout ( Gemeenteraadslid )
  • Anne Somers ( Gemeenteraadslid )
  • Ludo Somers ( Gemeenteraadslid )
  • Jan Suykerbuyk ( Gemeenteraadslid )
  • Brigitte Van Aert ( Gemeenteraadslid )
  • Liesje Van Loon ( Gemeenteraadslid )
  • Gaston Van Tichelt ( Gemeenteraadslid )
  • Guy Van den Broek ( Gemeenteraadslid )
  • Geert Vandekeybus ( Gemeenteraadslid )
  • Marita Verpalen ( Gemeenteraadslid )

Voorzitter: Ludo Somers

Secretaris: Ivan Kockx

https://data.vlaanderen.be/id/concept/BesluitType/e96ec8af-6480-4b32-876a-fefe5f0a3793

Openbare titel besluit:

B.9A Dreiging huisartsentekort in Essen.
 

Korte openbare beschrijving:

Dreiging huisartsentekort in Essen.


de gemeenteraad,


Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;


Gelet op het toegevoegd punt “Dreiging huisartsentekort in Essen” dat door de raadsleden Ronald Goormachtig en Jokke Hennekam conform de voorschriften werd ingediend;

Gehoord voorzitter Ludo Somers die genoemde  indieners van dit voorstel, alsmede de indieners Steff Nouws, Ludo Somers, Jan Suykerbuyk, Liesje Van Loon en Marita Verpalen van het voorstel geformuleerd onder B.9.B “Huisartsen(-tekort) in Essen” vraagt om hun beide voorstellen gezamenlijk te behandelen;

Overwegende dat de  indieners van beide voorstellen  hiermede akkoord gaan;

Gehoord Jokke Hennekam die stelt dat toen ze haar voorstel indiende de problematiek nog niet in de media verschenen was en er nog geen overleg gevoerd werd van de burgemeester met de huisartsenpraktijken. Nu is dat wel het geval zodat maar de helft van haar voorstel overeind blijft. Ze stelt dat beide  voorstellen inderdaad quasi gelijklopend zijn. Aanleiding van beide voorstellen is de keuze van een pas-afgestudeerde Essense arts om elders een praktijk te kiezen elders en dat dr. Veraart heeft aangekondigd om naar Antwerpen te verhuizen. Vele Essenaren vrezen dat ze geen huisarts meer zullen vinden aangezien de meesten een patiëntenstop hebben. Dit probleem is niet enkel voor onze gemeente,  maar doet zich voor  bij 3 op de 4 Vlaamse gemeenten. Er wordt van een huisartsentekort gesproken als er minder dan 9 op 10.000 inwoners zijn en dat het er in Essen momenteel 16 zijn. Het probleem is dan ook dat heel wat artsen binnen afzienbare tijd met pensioen zullen gaan en dat de jonge dokters doorgaans niet wensen om 80 uur per week te werken.   De laatste jaren zijn  heel wat dokters gaan samenwerken in groepspraktijken om zo de administratieve rompslomp te verminderen.  Zorg en Gezondheid heeft bij monde van professor Devroey reeds  aangegeven dat ze in 2022 een financiële tegemoetkoming willen geven aan artsen die samenwerken in een multidisciplinaire praktijk. Ze vraagt dan om de noden nog verder  in kaart te brengen en eventueel te overwegen om een vestigingspremie te voorzien  voor pas afgestudeerde artsen die niet in een multidisciplinaire praktijk,  maar een solopraktijk starten in onze gemeente.

Gehoord Stef Nouws die herhaalt wat Jokke Hennekam aangeeft, met name dat in februari 2022 een arts ermee stopt en dat ook in de nabije toekomst er andere artsen o.a. op pensioen zullen gaan.  Door een patiëntenstop bij de andere artsen zouden  er meer dan 1.000 patiënten geen huisarts meer hebben.  Dit was reeds een hot item was op de sociale media.  Essen is een landelijke gemeente is waarbij nabijheid ontzettend belangrijk blijft; Onze inwoners moeten bij ziekte of vragen steeds een huisarts kunnen contacteren. Des te meer omdat het dichtstbijzijnde ziekenhuis (en dus ook de huisartsenwachtpost) in Brasschaat is. De  gemeenteraad kan helaas niets veranderen aan de numerus clausus, maar de gemeente kan  op andere manieren hopelijk toch mee op zoek kan  gaan naar een oplossing,  zodat hij navolgende  mogelijke voorstellen  meegeeft:

1.      Als lokaal bestuur kunnen we in overleg gaan met de huisartsen en/of de overkoepelende organisaties (zoals Domus Medica en huisartsenkring).

2.      Als lokaal bestuur zijn we een ideale katalysator om hierover in contact te gaan met AZ Klina om te bekijken of ons Zorgpunt hier een rol in kan betekenen.

3.      Achterliggend kunnen er contacten gelegd worden met het kabinet van Volksgezondheid en/of onderwijs om deze (onhoudbare) situatie aan te kaarten.

Gehoord burgemeester Gaston Van Tichelt die antwoordt dat hij reeds  samen met schepenen Dirk Konings en Brigitte Van Aert een aantal acties ondernomen had . Het gestelde  probleem zat er reeds aan te komen door de bereikte leeftijden van enkele huisartsen. De gemeente doet haar  uiterste best om haar  rol te spelen en om  te zoeken naar oplossingen. De gemeente zoekt naar oplossingen maar het  probleem is niet Essens (in 3 op 4 gemeenten) en is  terug te brengen naar een  groter kader (tekort in uitstroom, groepspraktijken, .. ). De gemeente  overlegt  intensief met actoren en stelt hierbij  vast  dat er mogelijke oplossingen zich aanmelden . Er zijn jonge artsen in aantocht (binnen 1-3 jaar). Het stoppen van de praktijk dokter Veraart wordt zo goed als mogelijk opgevangen door de huisartsenkring van Essen. Deze kring gaat na  wie het meeste nood heeft en de patiënten lijst wordt daarbij verdeeld. Er is dus geen harde patiëntenstop voor het cliënteel van dokter Veraart. Er zijn verdere gesprekken in voorbereiding met huisartsenkring t KLINA, Domus Medica en huisartsenkring . De ruimte is er in het Zorgpunt. De Gemeente Schelle voorziet in een  premie van  6500 €  voor beginnende artsen. De gemeente zal  de modaliteiten  ervan bekijken. Volgens de huisartsenkring is het niet zozeer een  financieel probleem.  De kring geeft aan dat dokters in het algemeen voldoende verdienen. Een premie zal enkel effect hebben voor  beginnende artsen uit omliggende gemeenten, maar dus niet uit verder gelegen gemeenten. De gemeente  gaat ook in gesprek met het  kabinet van de Vlaamse minister van volksgezondheid.

Gehoord raadslid Guy Van den Broek  die meldt dat het probleem hem ook gekend is en hij  gecontacteerd  werd door enkele huisartsen.  Het gaat om een reusachtig probleem. Sommige patiënten moeten voor een consult bij een huisarts in Kapellen gaan.  De gemeente investeert  430.000 euro  in  het zorgpunt. Deze moet dan ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren in de oplossing. Hij denkt tevens  aan de bijstand van een arts in de vervulling van zijn  administratieve taken. Hij hoopt dat het  Zorgpunt een kans biedt  om het op te lossen. Hij verwijst naar de eerdere voorstellen van zijn fractie tot oprichting van  een huisartsenwachtpost zodat eerstelijnshulp toch in Essen gebeurt.

Gehoord  burgemeester Gaston Van Tichelt die de suggestie van administratieve ondersteuning reeds had  afgetoetst bij de  huisartsenkring . De Huisartsenkring ging hier niet meteen op in. Het is immers niet evident  ingevolge het  medisch beroepsgeheim en er stellen zich ook ICT-matige problemen. Hij herhaalt dat hij  op korte termijn een  vierpartijenoverleg zal voeren met Klina, Domus Medica, de gemeente en de Huisartsenkring, om de piste van bet Zorgpunt  verder te verkennen en uit te werken.  Hij zal het probleem morgen verder bespreken in schoot van het schepencollege;

Na verdere beraadslaging;



Beslist,

Artikel 1
 


De gemeenteraad neemt kennis van de ingediende voorstellen van diverse gemeenteraadsleden  en van  het reeds lopend  overleg van  het schepencollege met de actoren Klina, Domus Medica  en de Huisartsenkring met als doel een oplossing te vinden voor het huisartsentekort in Essen.